Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură generoasă de mac, dulceață de caise și glazură de ciocolată albă

( 4.5 out of 5 )
Loading...
  • -48 bucServings+
  • 1:20 hTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 2:10 hGata in
Print Recipe

Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură generoasă de mac, dulceață de caise și glazură de ciocolată albă

Renumita prăjitură Jerbo sau Greta Garbo, o facem astăzi cu mac și musai să o încercați și dumneavoastră!

Îmi aduc aminte că de sărbătorile de Crăciun și Paști, când mergeam la sat, primul lucru pe care îl făceam, era să intru în soba mare de la drum (prima cameră de la intrarea în curte), acolo era “cămara” de sărbători, deoarece era singura cameră neîncălzită, iar prăjiturile erau întinse pe masa din mijlocul camerei acoperite de coli de hârtie. Și era musai să fie 6-7 feluri, această prăjitură fiind nelipsită de pe masa mătușii Cornelia de la Făget. Fără excepție de fiecare dată făcea minim două porții, doar era una din prăjiturile cele mai apreciate de familie.

Numele acestei prăjituri vine de la o frumoasă actriță Greta Garbo care a vizitat cafeneaua cofetarului Emil Gerbeaud din Budapesta. Se spune că până la poposirea actriței în Café Gerbeaud din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo. De aici controversa denumirii acestei prăjituri, care era ținută în mare secret.

Cel mai probabil că nici aceasta nu este cea originală, însă cu siguranță este una din cele mai bune din câte am mâncat vreodată, chiar dacă este de post.

Ideea de a o face cu mac, mi-a venit în timp ce făceam baigli cu nucă, gândindu-mă la cel cu umplutură de mac și nu mi-a trebuit mult să schimb nuca. 

 

Altii au mai încercat:

Prajitură Jerbo sau Greta Garbo de post

Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură de nucă, dulceață de caise și glazură de ciocolată, rețeta aici: 

Prăjitură Marlenka cu cremă de lapte:

Cum se face minunata prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură generoasă de mac, dulceață de caise și glazură de ciocolată albă?!

Ingrediente pentru aluat:

•25 de grame de drojdie proaspătă

•70 de grame de zahăr

•4 gălbenușuri

•100-140 mililitri de lapte în funcție de calitatea făinii și a mărimii gălbenușurilor

•600 de grame de făină

•250 de grame de untură rece

•1 praf de sare

Pentru umplutură:

•coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)

•400 g dulceață de caise

•300 de grame de mac 

•200 de grame de zahăr

•15 g zahăr vanilat

glazură:

•50 de grame de zahăr

•50 ml smântână grasă cu minim 32% grăsime 

•50 de grame de unt

•200 g ciocolată albă 

Mod de preparare pentru foi:

Vom fărâmița drojdia peste care punem o lingură de zahăr, un praf de sare, o amestecăm până se înmoaie și adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei. 

Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă. 

Separăm ouăle și batem cele 4 gălbenușuri cu restul de lapte.

Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte și zahăr, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere. 

Mod de preparare pentru umplutura de mac:

Amestecăm macul cu jumătate din cantitatea de zahăr și zahărul vanilat, le trecem prin mașină de măcinat. 

Amestecăm compoziția obținută cu coaja de lămâie și diferența rămasă de zahăr. 

Asamblare și coacere:

Împărțim aluatul în 4 părți egale și întindem foi de mărimea tăvii. 

Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o treime din dulceața de caise, o treime din compozitia de mac, punem a doua foaie și repetăm operatia până la a treia foaie, ultima rămânând neacoperită. 

Cu ajutorul unui băț de frigăruie înmuiat într-un vas cu apă, vom străpunge  până jos și din loc în loc prăjitura după care o lăsăm la dospit 45-50 de minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie. 

Coacem la 170 de grade pentru aproximativ 40-45 de minute.

Mod de preparare pentru glazură:

Înainte cu vreo 10 minute de a se coace prăjitura punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut) 

Turnăm glazura peste, după ce s-a temperat puțin.

Lăsăm la temperat și până se întărește glazura, după care decupăm marginile și o tăiem felii. 

Nu chiar simplu, dar cu un gust divin! Așadar vă urez spor la treabă și poftă bună! 

Tips & variations

  • Dimensiune tavă: 25/35 cm

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password