Azi facem o delicatesă pe care am mâncat-o cu câțiva ani în urmă și pe care din diverse motive am tot amânat să o fac, Prăjitura Olesia cu cocos și zmeură.
Aluat fraged și umplutură generoasă de cocos, dulceață de zmeură și zmeură proaspătă, crocantă la exterior și pufoasă la interior cu un contrast de gusturi și arome de nu-ți mai vine să te oprești din mâncat.
Foarte ușor de pregătit cu ingrediente simple și la îndemâna tuturor, dar atât de fragedă și de gustoasă cu un interior umed care la prima vedere seamănă cu umplutura de brânză dulce, însă toată ziua este o combinație de cocos cu iaurt, smântână, totul completat cu fructe roșii.
Am tot amânat să o pregătesc și nu știu din ce cauză, dar uite că i-a venit rândul și îmi cam pare rău că nu am făcut-o până acum.
La origine prăjitura este poloneză, doar cu aluatul fraged și compoziția de cocos, servită cu dulceață de fructe roșii, dar eu am considerat că merge bine ca să avem fructe și în interior, atât pentru aspectul marmorat, dar și pentru gust. Rețeta am primit-o de la Olesia, iar cu această ocazie am zis că e binevenit și numele prăjiturii.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare și cu siguranță vă veți îndrăgosti și dumneavoastră de ea.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluatul fraged:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Într-un bol punem făina cu untul rece și sarea, frământăm rapid, atât cât să obținem o compoziție nisipoasă.
Adăugăm gălbenușurile, praful de copt, zahărul și frământăm in continuare, atât cât să se lege compoziția și să obținem un aluat legat. Nu frământați mai mult că dezvoltați glutenul și aluatul nu va mai ieși fraged.
Punem aluatul într-o folie la rece pentru minim 2 ore.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt de 25/30 cm.
Împărțim aluatul în 2 părți egale iar una o întindem între 2 foi de copt cu o dimensiune de 25/30 cm după care o punem în tavă și o dăm la rece. Restul de aluat îl păstrăm la congelator de data aceasta timp în care ne ocupăm de umplutură.
Mod de preparare pentru umplutură:
Într-un castron vom pune iaurtul, smântâna, zahărul, amidonul, extractul de vanilie, cocosul, praful de copt și omogenizăm până obținem o compoziție omogenă, iar zaharul este topit.
Batem albușurile spumă cu praful de sare până se întăresc asemeni unei bezea.
Încorporăm treptat spuma de albuș în cea de cocos și amestecăm cu o spatulă de Silicon cu mișcări ușoare de jos în sus.
Distribuim uniform dulceața peste aluat lăsând câte 1,5-2 cm de la margine fără dulceață.
Turnăm compoziția de cocos peste aluat și nivelăm.
Punem zmeura cu făina într-în castron și o amestecăm ușor astfel încât să se prindă ușor de boabele de zmeură.
Nu puneți toată făina peste compoziție ci doar aceea care este prinsă de zmeură.
Distribuim zmeura amestecată cu făina sau fructele alese de noi pe toată suprafața prăjiturii.
Răzuim bucata de aluat rămasă peste fructe și o aplatizăm ușor, atât cât să se niveleze puțin.
Dăm la cuptor pentru o oră. O lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt după care transferăm pe un grătar să se răcească.
Asta a fost, simplu, bun și gustos, spor la treabă și sa va fie de folos!