Prăjitură Ștangle cu mac și ciocolată este o delicatesă fină, cu influențe din bucătăria sârbească, apreciată pentru combinația de texturi și arome. Aceasta este realizată din straturi fragede de aluat fraged, alternând cu o umplutură generoasă de mac măcinat, îndulcit și aromatizat cu vanilie sau coajă de lămâie.
Rețeta am primit-o de la Divna, o sârboaică din Novi Sad iar denumirea rețetei în sârbă este Rozen kolač sa makom
Cu un aspect elegant și simetric, Prăjitură cu mac și ciocolată impresionează prin finețea aluatului care se topește în gură și prin umplutura bogată, cu o consistență catifelată și un gust ușor exotic, datorat semințelor de mac.
Adesea tăiată în forme alungite, asemănătoare unor batoane, prăjitura este decorată cu o glazură subțire de ciocolată, lămâie sau zahăr pudră, aducând un plus de eleganță și un echilibru perfect de dulce-acrișor.
Este desertul ideal pentru evenimente speciale, dar și pentru momentele de răsfăț cotidian. Acu va invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Glazură:
Mod de preparare:
Într-o crăticioară punem laptele cu zahărul până dă în clocot. Amestecăm bine să se topească zahărul.
Adăugăm semințele de mac, omogenizăm și fierbem până dă un clocot.
Încorporăm untul și amestecăm bine.
Adăugăm și biscuiții în crema mac și amestecăm bine.
NOTA: Se adaugă biscuiții ultima dată ca să nu se facă compoziția cleioasă. Așa ca respectați întocmai ordinea.
Împărțim compoziția în 7 părți egale.
Punem o foaie, un strat de cremă, nivelăm, iar foaie, iar strat de cremă și tot așa până terminăm cu foaie. Punem deasupra o tocător și dăm la rece pentru 2 ore.
Mod de preparare pentru glazură de ciocolată.
Punem ambele tipuri de ciocolată în câte un bol alături de câte 2 linguri de ulei și le topim cu grijă la microunde.
Turnăm ciocolata neagră și o nivelăm iar deasupra ciocolata albă exact așa cum se vede în fotografie.
Cu ajutorul unei frigărui trecem în ce direcție ne place pentru a obține un model. Dăm deoparte la loc răcoros pentru alte 2 ore.
Acum poate fi tăiată și servită. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.