Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches este un desert decadent și delicios, originar din America Latină, cunoscut pentru textura sa uimitor de pufoasă și bogată. Numele său, care se traduce prin „Trei lapte,” face referire la amestecul cremos de lapte condensat, lapte și smântână lichidă, care este absorbit de blatul aerat al prăjiturii, transformându-l într-o adevărată explozie de savoare.
Blatul este ușor și aerat, pregătit dintr-un aluat simplu pe bază de ouă, zahăr și făină, gătit astfel încât să poată absorbi perfect siropul cremos. Laptele condensat adaugă o dulceață bogată și catifelată, iar prăjitura este adesea acoperită cu un strat generos de caramel sau frișcă bătută și decorată cu scorțișoară, fructe proaspete sau ciocolată rasă, pentru un plus de rafinament.
Dar azi am ales să îi schimb oare cum direcția și să înlocuiesc glazură de caramel cu mousse de afine, mascarpone și ciocolată.
Tres Leches este desertul perfect pentru iubitorii de prăjituri umede și cremoase, fiind ideal atât pentru ocazii festive, cât și pentru momentele speciale de răsfăț.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
INGREDIENTE
Pentru blat:
Pentru însiropat:
Pentru mouse-ul de afine:
Ingrediente pentru stratul de mascarpone cu afine:
Pentru glazura de ciocolată:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 22/33 cm cu hârtie de copt sau puteți folosi o formă detașabilă.
Batem albușurile spumă și adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat.
Mixăm gălbenușurile până se fac spumă.
Când sunt bine bătute iar bezeaua este fermă, lucioasă și zahărul complet topit, adăugăm gălbenușurile și amestecăm
Încorporăm amestecul de făină cu praful de copt cernute în două tranșe și amestecăm cu mișcări largi de jos în sus.
Turnăm amestecul în tavă si dăm la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem blatul din tavă împreună cu hartia de copt și îl transferăm pe un grătar. Îndepărtăm atât crusta de pe fundul blatului care oricum se ia cu hârtia de copt, dar și partea superioara(doar spuma maronie) fără a tăia din blat.
Mod de preparare pentru însiropare:
Adăugăm laptele condensat peste cei 700 ml de lapte și punem la înfierbântat. La primul clocot, oprim focul, lăsăm să se tempereze.
Încorporăm și smântâna în lapte și omogenizăm.
Turnăm laptele peste blat și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi la rece pentru o oră.
Mod de preparare pentru mousse-ul de afine:
Punem gelatina la hidratat în 50 de ml de apă pentru 10 minute.
Afinele împreună cu zahărul și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-7 minute. Nu este nevoie să adăugați apă, vor lăsa suc suficient.
Mixăm afinele, gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca împreună cu zahărul pudră până lasă ușoare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați.
Adăugăm treptat frișca bătută în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze. Din această compoziție oprim o treime iar celelalte 2 le turnăm deasupra blatului și dăm la rece pentru minim o oră sau cat este nevoie să se întărească.
Mod de preparare pentru stratul de mascarpone cu afine:
Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca împreună cu zahărul pudră până lasă ușoare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați.
Peste compoziția de afine păstrată mai devreme adăugăm mascaponele și omogenizăm.
Încorporăm și frișcă bătută ai amestecăm bine până compoziția este perfect omogenă.
Turnăm peste stratul de mousse și dăm la rece pentru minim 6 ore.
Mod de preparare pentru glazura:
Punem smântână cu untul la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere oprim focul.
Adăugăm ciocolata, o lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până ciocolata este complet topită. O lăsăm să se tempereze.
Turnăm glazura deasupra și o mai lăsăm la frigider pentru jumătate de oră.
A doua zi este bună de savurat, dar se poate și imediat după turnarea glazurii. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.