Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

( 0 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches
  • -18 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches este un desert decadent și delicios, originar din America Latină, cunoscut pentru textura sa uimitor de pufoasă și bogată. Numele său, care se traduce prin „Trei lapte,” face referire la amestecul cremos de lapte condensat, lapte și smântână lichidă, care este absorbit de blatul aerat al prăjiturii, transformându-l într-o adevărată explozie de savoare.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Blatul este ușor și aerat, pregătit dintr-un aluat simplu pe bază de ouă, zahăr și făină, gătit astfel încât să poată absorbi perfect siropul cremos. Laptele condensat adaugă o dulceață bogată și catifelată, iar prăjitura este adesea acoperită cu un strat generos de caramel sau frișcă bătută și decorată cu scorțișoară, fructe proaspete sau ciocolată rasă, pentru un plus de rafinament.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Dar azi am ales să îi schimb oare cum direcția și să înlocuiesc glazură de caramel cu mousse de afine, mascarpone și ciocolată.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Tres Leches este desertul perfect pentru iubitorii de prăjituri umede și cremoase, fiind ideal atât pentru ocazii festive, cât și pentru momentele speciale de răsfăț.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Cum facem Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 100 g zahăr tos
  • 200 g făină albă tip 000
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • 1 plic zahar vanilat (10 g)

Pentru însiropat:

  • 370 ml smântână din lapte de vacă pentru frișcă cu 35-36% grăsime
  • 400 g lapte condensat îndulcit pentru prăjituri
  • 700 ml lapte cu 3,5% grăsime

Pentru mouse-ul de afine:

  • 400 ml smântână pentru frișcă din lapte de vacă
  • 80 g zahăr pudră
  • 250 g afine
  • 100 g zahăr tos
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 10 g gelatină
  • 300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime

Ingrediente pentru stratul de mascarpone cu afine:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă din lapte de vacă
  • 70 g zahăr pudră
  • 1/3 din compoziția de la mousse de afine

Pentru glazura de ciocolată:

  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 200 ml smântână din lapte de vacă pentru frișcă cu 35/36% grăsime
  • 60 g unt cu minim
  • 80% grăsime

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de 22/33 cm cu hârtie de copt sau puteți folosi o formă detașabilă.

Batem albușurile spumă și adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Mixăm gălbenușurile până se fac spumă.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Când sunt bine bătute iar bezeaua este fermă, lucioasă și zahărul complet topit, adăugăm gălbenușurile și amestecăm

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Încorporăm amestecul de făină cu praful de copt cernute în două tranșe și amestecăm cu mișcări largi de jos în sus.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Turnăm amestecul în tavă si dăm la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute sau până trece testul scobitorii.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Scoatem blatul din tavă împreună cu hartia de copt și îl transferăm pe un grătar. Îndepărtăm atât crusta de pe fundul blatului care oricum se ia cu hârtia de copt, dar și partea superioara(doar spuma maronie) fără a tăia din blat.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Mod de preparare pentru însiropare:

Adăugăm laptele condensat peste cei 700 ml de lapte și punem la înfierbântat. La primul clocot, oprim focul, lăsăm să se tempereze.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Încorporăm și smântâna în lapte și omogenizăm.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Turnăm laptele peste blat și lăsăm să se răcească la temperatura camerei, apoi la rece pentru o oră.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Mod de preparare pentru mousse-ul de afine:

Punem gelatina la hidratat în 50 de ml de apă pentru 10 minute.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Afinele împreună cu zahărul și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-7 minute. Nu este nevoie să adăugați apă, vor lăsa suc suficient.
Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Mixăm afinele, gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca împreună cu zahărul pudră până lasă ușoare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați.
Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Adăugăm treptat frișca bătută în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze. Din această compoziție oprim o treime iar celelalte 2 le turnăm deasupra blatului și dăm la rece pentru minim o oră sau cat este nevoie să se întărească.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Mod de preparare pentru stratul de mascarpone cu afine:

Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca împreună cu zahărul pudră până lasă ușoare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați.
Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Peste compoziția de afine păstrată mai devreme adăugăm mascaponele și omogenizăm.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Încorporăm și frișcă bătută ai amestecăm bine până compoziția este perfect omogenă.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Turnăm peste stratul de mousse și dăm la rece pentru minim 6 ore.

Mod de preparare pentru glazura:

Punem smântână cu untul la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere oprim focul.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Adăugăm ciocolata, o lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până ciocolata este complet topită. O lăsăm să se tempereze.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Turnăm glazura deasupra și o mai lăsăm la frigider pentru jumătate de oră.

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

A doua zi este bună de savurat, dar se poate și imediat după turnarea glazurii. Spor la treabă și poftă bună!

Prăjitura Trilece cu afine și ciocolată sau Tres Leches

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password