Tort de clătite cu mere caramelizate, alune de pădure coapte și sos caramel

( 5 out of 5 )
Loading...
  • -12 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 60 mGata in
Print Recipe

Avem anul acesta mere din plin, așa că trebuie să ne punem mintea la contribuție! Ieri eram prin livada de meri unor prieteni când deodată mi-o venit ideea să fac mere caramelizate cu nuci, dar dacă eu mă complic, parcă nu sunt eu, așa că am luat o plasă mare de mere și am dat fuga acasă. Pe drum m-am tot gândit ce să fac cu ele, pentru că marmeladă de mere fără amidon produs natural 100% 

mi-am făcut, așa că am zis ca o sa fac un tort de clătite cu mere, alune de pădure coapte și sos caramel. Zis și făcut, dar mai am încă mai bine de jumătate de plasă, așa că o să fac o peltea de mere, iar cu ce rămân, mă mai gândesc 🙂

Tot din mere am mai făcut o tartă sărată cu mere caramelizate, o rețetă rapidă, ușoară și extrem de delicioasă.

Cum se face un tort de clătite cu mere, alune de pădure coapte și sos caramel:

Ingrediente pentru aluatul de clătite

500 ml lapte
4 ouă mari
50 g unt
Un praf de sare
10 g zahar vanilat
500 g făină

Ingrediente pentru umplutura de mere și alune de pădure coapte:

3 kg de mere verzi
100 g unt
200 g zahăr
150 g alune de pădure coapte/nuci/migdale/etc

Ingrediente pentru sosul caramel:

150 g zahăr
115 unt
100 ml smântână cu 32% grăsime

Mod de preparare clătite:

Punem ingredinetele umede care trebuie să fie la temperatura camerei într-un castron, le batem bine și adăugăm restul ingredientelor după care omogenizăm pentru a nu rămâne cocoloașe. Din aluatul obținut coacem 15-20 de foi în funcție de mărimea tigăii.

Mod de preparare umplutura de mere:

În timp ce se coc clătitele curățăm merele de coajă, le scoatem casa semințelor și le tăiem felii de aproximativ 3 mm grosime. Încingem o tigaie în care punem untul cu zahărul, adăugăm și merele și dăm focul pe tare până scade tot sucul rămas și încep a se carameliza. Le dăm deoparte să se răcească. Facem asta în 2-3 tranșe ca să putem gestiona merele și să nu le rupem.

Mod de preparare sos de caramel:

Pentru caramel vom pune zahărul într-o oală, iar când s-a topit și capătă o culoare auriu-roșcată, reducem focul la minim, adăugăm untul, amestecăm bine până se încorporează, apoi punem smântâna și mai fierbem 1-2 minute.

Asamblare tortului:

Asamblăm astfel tortul: punem o foaie de clătită, ungem cu caramel, presărăm alune de pădure tocate grosier, felii de mere, iar foaie de clătită și tot așa până terminăm compozițiile și foile de clătite.

Simplu, nu-i așa?! Dar acum vă las să vă apucați de treabă, nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password