Azi vă propun desert special, aniversar și special, Tort de post cu căpșuni și cremă de caju, potrivit atât pentru zilele de post, vegetarieni și nu numai.
Poate sună ciudat, dar niciodată nu m-am gândit că poate fi o combinație atât de bună și de reușită între ciocolată, căpșuni și crema de caju, dar mi-am zis că încercarea moarte nu are și nu a avut deloc, ba dincontră un succes răsunător! Blat pufos și moale, umed și ciocolatos, dulceață de căpșuni și cremă de brânză vegană din caju, sună bine, nu?!
Rețeta acestui blat umed de ciocolată de post e atât de simplă, încât ai nevoie de câteva ingrediente accesibile pe care le vei găsi și la magazinul de la colțul blocului, 2 castroane, o tavă de copt și un cuptor! După cum puteți vedea și în fotografii este atât de uniform, cu bule mici și dese, perfect aș putea spune!
Dulceața de căpșuni nu este neaparat nevoie să o ai în cămară, pentru că acum găsim căpșuni proaspete dar și congelate pe tot parcursul anului și o poți face pe moment! Eu sincer în ultima vreme o cam fac atunci când am nevoie, odată din lipsa spațiului, iar in cealaltă ordine de idei ca să o am mereu proaspătă!
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și veți obține un tort de post cu multă ciocolată, căpșuni și cremă de brânză de post din caju.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă rotundă cu fund detașabil de 22-24 cm cu hârtie de copt.
Punem toate ingredinetele uscate (făină, cacao, bicarbonat de sodiu) într-un castron și le amestecăm.
Într-o crăticioară punem 70 de ml de lapte din cantitatea totală și îl punem la înfierbântat, adăugăm ciocolata și lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Într-un alt castron punem restul de 300 de ml de lapte, zahărul, mierea, uleiul, praful de sare și extractul de vanilie, omogenizăm până se topește zahărul.
Adăugăm compoziția de ciocolată în castronul cu ingredinetele umede și omogenizăm după care încorporăm și ingredientele uscate.
Amestecăm bine și turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coacem aproximativ 50 de minute sau până trece testul scobitorii.
După ce îl scoatem din cuptor îl lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt, după care îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească bine, după care poate fi tăiat.
Mod de preparare pentru crema de caju:
Punem într-un blender caju-ul hidratat împreună cu mierea, sucul de lămâie, laptele, extractul de vanilie, sarea și mixăm până obținem o cremă fină și omogenă.
Mod de preparare pentru glazură:
Punem laptele la înfierbântat iar când dă în clocot, oprim focul și punem ciocolata îl el. Lăsăm 2-3 minute după care amestecăm până obținem o consistență omogenă.
Asamblare:
Cu ajutorul unui cuțit subțire cu dinți tăiem capacul( umflătura) blatului și îl îndepărtăm. Apoi îl tăiem circular în 2 părți egale.
Așezăm pe un platou o bucată de blat, ungem cu jumătatea de dulceață de căpșuni, apoi jumătate din crema de caju, al doilea blat și repetăm operația.
Turnăm glazura deasupra și o nivelăm.
Dăm la rece pentru minimum 3 ore sau peste noapte… ar fi ideal. Iar de aici vă spun să vă fie de folos și poftă bună!