Poate sună prea simplu, Tort Luna cu căpșuni și banane, dar își merită pe deplin acest nume. Odată pentru că este cu multă cremă deschisă la culoare, iar în cealaltă ordine de idei, pentru că este magnific atât ca aspect cât și gust.
Din câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, puteți face un tort de-a dreptul spectaculos cu un blat însiropat și aromat, gust ușor dulce acrișor și aspectuos din cale afară.
Din punctul meu de vedere, combinația de iaurt cu căpșuni și banane este de-a dreptul perfectă, și nu cred că sunt fructe care să se combine mai bine cu iaurtul decât căpșunile și bananele. Probabil este gustul meu, dar curând aveam să aflu că și alor mei, care l-au savurat pe repede înainte.
Căpșunile sunt benefice pentru organism, întăresc sistemul imunitar, ajuta la menținerea unei vederi sănătoase, luptă împotriva cancerului, scad nivelul de colesterol, Redux inflamațiile și multe altele. Așadar pe lângă faptul că este foarte gustos, este și foarte sănătos, mai ales că și jeleul de căpșuni folosit este din producția proprie de anul acesta.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru mousse-ul de căpșuni:
Ingrediente pentru mousse-ul de iaurt:
Ingrediente pentru jeleul de căpșuni:
Ingrediente pentru sirop:
Ingrediente pentru crema de brânză cu frișcă:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm fundul unei tăvi rotunde de 22 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu uleiul.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm gălbenușurile amestecate cu uleiul și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 10 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem pentru fiecare pas frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru mouse-ul de căpșuni cu iaurt:
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.
Căpșunile împreună cu zahărul le punem la fiert până obținem o compoziție similară a unei dulceți lejere.
Cu ajutorul unui blender mixăm până obținem un piure, lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Punem iaurtul grecesc, extractul de vanilie, piureul de căpșuni și omogenizăm, dăm deoparte.
Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem iaurtul cu extractul de vanilie și jumătate din cantitatea totală de zahărul pudră într-un castron, omogenizăm și dăm deoparte.
Mod de preparare pentru jeleul de căpșuni:
Punem gelatina la hidratat în apă rece pentru minim 10 minute.
Căpșunile împreună cu zahărul le punem la fiert până obținem o compoziție similară a unei dulceți lejere.
Cu ajutorul unui blender mixăm până obținem un piure, lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem apa, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie într-un ibric și dăm un clocot, după care o lăsăm să se răcească complet.
Asamblare:
Tăiem blatul în 3 părți egale.
Punem blatul înapoi în inelul sau tava în care l-am copt, însiropăm cu o treime din cantitatea totală de sirop.
Acum e timpul să finalizăm mousse-urile și jeleul de căpșuni.
Topim gelatina pentru mousse-ul de căpșuni și o adăugăm peste amestecul de iaurt cu căpșuni. Omogenizăm.
Încorporăm frișca bătută în 2-3 tranșe și amestecăm ușor.
Pentru mouse-ul de iaurt vom pune gelatina topită peste și amestecăm energic.
Peste compoziția simplă de iaurt adăugăm frișca bătută corespunzătoare acestui pas și amestecăm.
Topim gelatina si pentru jeleu și o adăugăm în piureul de căpșuni.
Însiropăm suprafața primului blat cu o treime din cantitatea totală de sirop, jumătate din cantitatea totală de mousse de iaurt cu căpșuni, punem bananele tăiate longitudinal și a doua parte de mousse de căpșuni.(din păcate acest pas a rămas fără poză 🙁
Venim cu al doilea blat, însiropăm și turnăm jumătate din cantitatea de mousse simplu cu iaurt, nivelăm, turnăm și jeleul de căpșuni cu atenție iar apoi restul de mousse.
Punem și ultimul blat, îl insiropăm și îl ungem cu mousseurile rămase pe marginile vasului. Dăm la rece pentru minim 3-4 ore.
Cu jumătate de oră înainte să scoatem tortul de la frigider pentru a-l îmbrăca, facem și crema de brânză cu frișcă:
Batem frișca, respectând aceeași pași ca la mousse-uri
Punem untul cu zahărul pudră și îl amestecăm ușor cu un tel atât cât să se omogenizeze.
Adăugăm crema de brânză și mixăm până se topește zahărul.
Încorporăm frișca în crema de brânză cu ajutorul unei spatule sau a unui tel amestecând ușor, atât cât să se încorporeze și să obținem o cremă fină și omogenă.
Îmbrăcăm tortul cu crema obținută și îl decorăm cu căpșuni, ciocolată, mentă, etc. Cam asta a fost, vă doresc spor la treabă și poftă bună!
Simplu, gustos și aspectuos, Tort Luna cu căpșuni și banane.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.