Acest drob de pui, este perfect pentru a-l înlocui pe cel de miel, un preparat specific sărbătorilor Pascale, rețetă pe care mi-o aduc aminte pas cu pas și nu cred să existe alta mai bună ca și asta.
Bunicii din Ardeal erau specialiști în prepararea bunătăților din miel și nu concepeau ca de Paște, mielul să lipsească de pe masă, de la ciorbă, friptură, drob și cașul proaspăt din lapte de oaie.
Întotdeauna mielul nu trebuia să depășească 10-11 kilograme ca să fie bun de mâncat. Se tăia musai în ziua de sâmbătă direct în ogradă și bunicul era cel care se ocupa de acest lucru, apoi tranșa bucățile de carne și le ducea bunicii care se ocupa de el.
În Ardeal drobul era o specialitate așteptată și se făcea din organele mielului plus carnea de la capul și de pe primprejurul coastelor mielului (de pe burtă mai exact, carnea de pe coaste mergea la ciorbă.
Dar ce facem dacă nu mâncăm miel?! Facem drob de pui și putem fi și noi pregătiți de sărbători cu preparate tradiționale.
Pot spune fără falsă modestie că nu am mancat drob mai bun ca acesta și este rețeta pe care nu aș schimba-o niciodată. Ficatul și carnea se toacă mărunt la cuțit, toate acestea dând și o notă de eleganță preparatului!
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingredinete:
Mod de preparare:
Tapetăm o tavă de chec cu hârtie de copt cu dimensiunea de 10/25 cm.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Curățăm ceapa și usturoiul, îndepărtăm frunzele uscate și rădăcinile, apoi le tăiem mărunt.
Tăiem ceapa mărunt și o călim în ulei cu puțină sare până se evaporă excesul de lichid.
Punem o oală cu apă la înfierbântat și fierbem doar ficatul pentru 5-6 minute. Lăsăm să se tempereze.
Scoatem bucățile de ficăței afară pe un șervet de Bucătărie să se scurgă bine de excesul de apă.
Tăiem ficatul cuburi de aproximativ 1/1 cm.
Pieptul de pui crud îl tăiem cubulețe de aproximativ 1/1 cm.
Pulpele de pui crude le tocăm la cuțit cât putem de mărunt sau le putem pune într-un blender și astfel vom obține o compoziție păstoasă.
Punem toate ingredientele într-un bol, condimentăm cu sare și piper.
Turnăm compoziția în tava de chec și o batem bine de masă ca să se lege și să scoatem eventualele bule de aer afară. Deasupra dăm forma ondulată asemeni unui cozonac crescut.
Dăm la cuptor pentru o oră, apoi scoatem tava afară și o lăsăm să se tempereze în tava în care s-a copt.
După răcire, răsturnăm tava scurgem excesul de lichid și o punem pe un platou, apoi o dăm la rece ca să se poată tăia mai ușor. Asta a fost pentru azi, de aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!