Probabil cel mai gustos și mai bun pate țărănesc de porc cu fainoșag – rețeta mătușii Mărioara pe care mi-l aduc aminte încă din anii copilăriei.
Nu vă imaginați că este fin ca și cel din comerț, dar este atât de gustos și bun încât veți renunța complet la cel din magazine, indiferent care ar fi acela. Făcut exclusiv din ingrediente naturale fără vreun adaos de conservanți sau soia.
Rețeta este atât de simplă și poate fi pregătit chiar si de cel mai neîndemânatic într-ale bucătăriei. Cu adaos de fainoșag care dau gustul desăvârșit și care de fapt sunt condimentele însă ardelenii așa le numesc ei.
Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare care este explicat pas cu pas pentru o rețetă cu reușită garantată.
Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curățăm ceapa și o tocăm grosier.
Curățăm usturoiul.
Tăiem slănina, carnea și măruntaiele cuburi măricele.
Scoatem venele din ficat
Punem ceapa la călit în unt cu puțină sare până se înmoaie.
Adăugăm carnea, slănina, organele fără ficat și călim la foc mare până lasă zeamă, acoperim, reducem focul si lăsăm să fiarbă în suc propriu pentru vreo 2:30 – 3 ore sau cât este nevoie ca toate să fie foarte bine fierte.
Adăugăm ficatul, usturoiul, cimbrul și mal lăsăm să fiarbă încă 20 de minute la foc mic. Lăsăm să se tempereze ușor.
Scoatem foile de dafin și codițele de la cimbru afară, trecem totul prin mașina de tocat cu sita deasă.
Dăm gustul final cu sare si piper.
Punem în borcane. Într-o oală încăpătoare punem un prosop îndoit în două si așezăm borcanele, turnăm apă peste ele până la nivelul capacelor, acoperim cu un alt prosop și fierbem la foc mic 30 de minute din momentul în care au început să clocotească apa.
Scoatem borcanele si le învelim astfel încât să se răcească de la sine. Poate fi păstrat în cămară până la 6 luni, asta în caz că mai alucă
Gata de servit, așadar nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă si poftă bună!