Această tort Spartak cu cacao și visine, prăjitură tradițională rusească cu miere și cremă patiseră cu frișcă, este fără doar și poate una din cele mai bune pe care le-am făcut vreodată.
Întotdeauna am fost entuziasmat de torturile și prăjiturile cu miere, chiar și de acest Tort Marlenka, prăjitură tradițională Armenească cu miere și cremă de lapte condensat, o prăjitură fină, cu gust de miere și nuci coapte.
Între timp am primit și rețeta tortului Spartak cu cacao si am tot amânat-o până astăzi și sincer tare rău îmi pare, mi se pare că e cea mai bună rețetă de tort cu foi cu miere, însă cred că sunt subiectiv, pentru că eu iubesc cacaua și produsele cu ciocolată.
Astazi ia venit vremea să-l fac, deși la prima vedere mi-a părut ceva complicat și greu de pus în practică. Nu este așa, necesită doar timp și răbdare, atenție, respectarea gramajelor, și a procesului tehnologic. Dar vă asigur că merită efortul!
Este o veche rețetă tradițională de familie, din cele mai bune ingrediente, fără aditivi, coloranți sau arome artificiale.
Seamănă oarecum cu prajitura noastră tradițională albinuța sau foi cu miere cum i se mai spune, diferența fiind: la foi se Adaugă cacao, forma foilor și ingredinetele pentru umplutură, însă este ceva diferit.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem 500 ml de lapte împreună cu zahărul, extractul de vanilie și praful de sare la înfierbântat.
Gălbenușurile împreună cu diferența de lapte și amidonul le amestecăm bine.
Când laptele începe să clocotească, reducem focul la minim și turnăm compoziția de gălbenușuri, amestecând încontinuu până se îngroșă și dă câteva mici clocote.
Adăugăm untul tăiat cubulețe direct în crema fierbinte. Omogenizăm și dăm la rece.
Punem vișinele la scurs într-o sită, ele trebuie să fie scurse bine. După ce sunt scurse, le rupem jumătăți.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cernem făina cu cacaua într-un bol și le dăm deoparte.
Trasăm raza unui cerc cu dimensiunea de 22 de cm pe o hârtie de copt.
Într-un ibric sau o crăticioară de 2-3 l punem ouăle, mierea, zahărul, praful de sare, untul, laptele și le omogenizăm.
Punem compoziția pe foc și amestecăm încontinuu până începe se topește zahărul și untul. Adăugăm bicarbonatul și continuăm să amestecăm până își dublează volumul. Dăm jos de pe foc și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Încorporăm amestecul de făină cu cacao și amestecăm bine cu o spatulă de silicon până obținem o compoziție omogenă.
Împărțim compoziția în 8 părți egale. Formăm biluțe.
Începem să întindem fiecare bilă între 2 hârtii de copt, întotdeauna cu hârtia trasată cu diametrul de 22 cm deasupra. Cu ajutorul unei forme sau a unei farfurii presăm bine până decupăm aluatul. Dacă nu aveți o formă cu diametrul potrivit, puteți merge de-a lungul trasării cu vârful unei spatule sau a altei farfurii mai mici.
Apoi extrageți excesul de aluat și dați-l deoparte.
Coacem fiecare foaie câte 6-7 minute. Nu vă faceți griji că vor fi moi când le veți scoate din cuptor, se vor întării când se vor răci. Dacă le veți coace mai mult că se vor arde. Lăsați-le să se răcească pe un grătar.
Cu resturile rămase de la decupat formați încă o foaie și coaceți-o exact ca pe celelalte.
Asamblare:
Scoateți crema de la frigider și mixați-o atât cât să se omogenizeze.
Împărțim vișinele în 7 părți egale.
Încorporați treptat frișca în cremă și amestecați cu mișcări largi și lente, pentru a păstra o compoziție cât mai aerată. Pentru a împarți în mod cât mai egal crema asigurați-vă că folosiți un cântar și împărțiți-o în 8 părți egale.
Punem câte o foaie, o parte de cremă și o parte de vișine, repetăm operația până terminăm foile, și vișinele. Cu ultima parte vom îmbrăca complet tortul.
Sfărâmați bine ultima foaie coaptă și barotați întregul tort. Decorăm după imaginație cu ciocolată, frișcă, vișine, etc.
Dăm la rece pentru minimum 8 ore după care putem tăia și servi. Este necesar acest timp pentru ca foile să se înmoaie.