Fiind o plantă aromată care da o savoare extraordinara, fie ca o folosim pentru supe creme, la gratar sau in garniturile de legume, salate, aproape ca poate fi combinata in orice fel de mancare, reusind cu succes sa incoroneze cele mai sofisticate preparate.
Regele Ludovic al 14-lea a dispus contruirea de solarii, speciale, pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, astfel leguma capatand titulatura de “Hrana Regilor“.
In linii mari beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiaza, are propietati antiimbatranire, este considerat afrodiziac, amelioreaza durerile si inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul bolilor de inima si al malformatiilor congenitale.
Nu cred sa existe vreo supa crema care sa imi placa mai mult decat cea de sparanghel, asa ca astazi va ofer si eu reteta mea, de aceasta data cu iarut si prosciutto crocant si cu care nu va da gres nici cel mai neindemnatic intr-ale bucatariei.
Incingem o oala cu putin ulei de masline, adaugam toate legumele si putina sare, nu prea multa si le calim aproximativ 10-15 minute. Pentru ca proscitto este sarat iar prin prajire se va elimina apa si va fi si mai sarat, asa ca sare cu moderatie, mai bine dupa, decat sa nu o puteti manca de sarata.
Dupa ce a fiert, o lasam sa se tempereze vreo 10-15 minute, apoi o bagam in blender , adaugam iaurtul si o mixam pana vedem ca are o consistenta omogena. O trecem prin sita, pentru a extrage eventualele parti atoase ramase dupa curatarea sparanghelului. Dupa ce am terminat de mixat crema, o readucem pe foc pentru a-i da un clocot, asta pentru ca am adaugat iaurtul si va trebui si el sa fiarba 2-3 minute.